cisto agrestowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

mimo takiego owocu ciasto jest pyszne lekko kwaskowate I puszyste

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 5 jajek
    200g cukru pudru
    200g masla (miekkie)
    maly aromat waniliowy
    1 cytryna
    300g maki tortowej
    1,5 tyzeczki proszku do pieczenia
    4-5 lyzek cukru brazowego
    400g umytego agrestu

Cisto agrestowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka odzielic bialko od zoltek.
    Make wymieszac z proszkiem do pieczenia.
    Zetrzec skorke z cytryny I wycisnac sok.
    Utrzec miksrem maslo z polowa cukru pudru na maslana mase,dodawac po jednym zoltku, nastepnie aromat I skorke z cytryn. Potem make z proszkiem I sok z cytyny.
  • 2. Ubic bialko na sztywno I dodac pozostala polowe cukru pudru.
    Ubite dodac do masy I wymieszac delikatnie drewniana lyzka.
    Przelac do formy sr.24cm I "powtykac" agrest lekko dociskajac,posypac brazowym cukrem.
    Piec 180 stopni 60 min
    Po upieczeniu zostawic w piekarniku lekko odchylajac drzwiczki.
    SMACZNEGO!!!

Porady

Ciasto idealnie smakuje z lodami, mozna na gore posypac cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy