Cisto pychotka dla łasuchów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie biszkoptu:
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno i nie przerywając ubijania stopniowo dodawać cukier.Następnie cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku.Do puszystej masy jajecznej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej i wszystko delikatnie razem wymieszać.Ciasto przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy lub blaszki i piec ok 15 minut w temperaturze 18 stopni.po upieczeniu ostudzić .
2.Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem (wg uznania),wstawić do lodówki ,miedzy czasie galaretkę wymieszać z wodą i poczekać aż wystygnie.Jeszcze płynna ale już zimna galaretkę wlać do ubitej śmietany dokładnie wymieszać ,wylać na biszkopt wyrównać i włożyć do lodówki.
3.Truskawki umyć,oczyścić z szypułek i zmiksować z cukrem na mus .Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku ostudzić a gdy galaretka zacznie tężeć wlać do musu truskawkowego i wylać na masę śmietanową wstawić do lodówki
Komentarze