Cisto Pychotka dla łasuchów

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Córka i mąż je uwielbiają .Gdy tylko je zrobię znika w mgnieniu oka :)

  • 4 godz.

Składniki:

  • Cisto:
    3 jaja
    szczypta soli
    3 łyżki mąki tortowej
    3 łyżki cukru
    łyżka oleju
    szczypta proszku do pieczenia
    Masa śmietanowa:
    500ml śmietany 30 lub 36 %
    200ml gorącej wody
    1 galaretka : malina,truskawka lub wiśnia
    cukier puder według uznania
    Masa truskawkowa:
    700g truskawek ew malin
    2-3 łyżki cukru
    2 szklanki wrzątku
    3 galaretki truskawkowe

Cisto pychotka dla łasuchów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie biszkoptu:
    Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno i nie przerywając ubijania stopniowo dodawać cukier.Następnie cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku.Do puszystej masy jajecznej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej i wszystko delikatnie razem wymieszać.Ciasto przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy lub blaszki i piec ok 15 minut w temperaturze 18 stopni.po upieczeniu ostudzić .
  • 2. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem (wg uznania),wstawić do lodówki ,miedzy czasie galaretkę wymieszać z wodą i poczekać aż wystygnie.Jeszcze płynna ale już zimna galaretkę wlać do ubitej śmietany dokładnie wymieszać ,wylać na biszkopt wyrównać i włożyć do lodówki.
  • 3. Truskawki umyć,oczyścić z szypułek i zmiksować z cukrem na mus .Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku ostudzić a gdy galaretka zacznie tężeć wlać do musu truskawkowego i wylać na masę śmietanową wstawić do lodówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy