CITRUS CURD

0 (0 ocen)

  • 15 min

fenomenalny krem do babeczek, tart, jako nadzienie do bułek, pączków, makaroników oraz jako krem do pieczywa

  • 15 min

Składniki:

  • 1 cytryna
    1 limonka
    1/2 pomarańczy
    90g masła
    2 duże jajka
    100g cukru

Citrus curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytrusy parzymy wrzątkiem, szorujemy skórkę. Wyciskamy sok z cytryny, limonki i pomarańczy, a ścieramy tylko skórkę z cytryny. Jajka wbijamy do rondelka, mieszamy z sokiem, skórką i cukrem. Stawiamy na ogniu. Gdy płyn będzie ciepły dodajemy 1/2 porcji masła. Gotujemy na małym ogniu, aż płyn zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy drugą połowę masła, gdy się rozpuści wlewamy gotowy krem do słoiczka (uwaga! krem nie może wrzeć!)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy