Clafoutis z czereśniami i borówką

0 (0 ocen)

Pyszny francuski deser. Możemy robić również z innymi owocami.

Składniki:

  • 450 g czereśni
    50 g borówek amerykańskich
    2 łyżki wiśniówki
    150 g mąki pszennej
    3 jajka
    100 ml kremówki
    100 ml mleka
    100 g cukru
    sól szczypta
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    0,5 łyżeczki skórki otartej z limonki
    masło do wysmarowania formy
    bułka tarta do wysypania formy

Clafoutis z czereśniami i borówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czereśnie umyć i wypestkować. Borówki umyć. Przełożyć na miseczkę dodać wiśniówkę, 2 łyżki cukru, przemieszać i odstawić. Do naczynia przesiać mąkę, dodać cukier,cukier waniliowy,skórkę z limonki,szczyptę soli.Wymieszać .Dodać kremówkę,mleko i wymieszać. Na koniec wlać zmiksowane na puszystą masę jajka i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Formę do tarty wysmarować masłem,wysypać bułką tartą. Ułożyć odsączone z nadmiaru soku czereśnie i borówki.Wolnym strumienie wylać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 st. Piec około 40 min. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.Forma o średnicy 25 cm.

Porady

Owoce powinny być dobrze odsączone, żeby nie zabarwiły ciasta.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy