Pyszny francuski deser. Możemy robić również z innymi owocami.
Składniki:
450 g czereśni
50 g borówek amerykańskich
2 łyżki wiśniówki
150 g mąki pszennej
3 jajka
100 ml kremówki
100 ml mleka
100 g cukru
sól szczypta
1 łyżeczka cukru waniliowego
0,5 łyżeczki skórki otartej z limonki
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do wysypania formy
Clafoutis z czereśniami i borówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czereśnie umyć i wypestkować. Borówki umyć. Przełożyć na miseczkę dodać wiśniówkę, 2 łyżki cukru, przemieszać i odstawić. Do naczynia przesiać mąkę, dodać cukier,cukier waniliowy,skórkę z limonki,szczyptę soli.Wymieszać .Dodać kremówkę,mleko i wymieszać. Na koniec wlać zmiksowane na puszystą masę jajka i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Formę do tarty wysmarować masłem,wysypać bułką tartą. Ułożyć odsączone z nadmiaru soku czereśnie i borówki.Wolnym strumienie wylać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 st. Piec około 40 min. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.Forma o średnicy 25 cm.
Porady
Owoce powinny być dobrze odsączone, żeby nie zabarwiły ciasta.
Komentarze