Clafoutis z dzikimi czereśniami

0 (0 ocen)

Mąż znalazł piękną dziką czereśnię. Owoce są drobne, zdrowe, słodkie, z lekką goryczką. Zapiekany deser robiłam dla domowników, więc nie drylowałam czereśni, ale nikt zęba nie złamał ;)

Składniki:


  • 1 łyżka masła
    1 szklanka dzikich czereśni
    2/3 szklanki mąki
    1/4 szklanki cukru
    1 szklanka mleka
    1/4 szklanki śmietany 30%
    3 jajka
    2 łyżki likieru kokosowego
    garść płatków migdałowych
    cukier puder do posypania

Clafoutis z dzikimi czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Masłem wysmarować naczynie żaroodporne o wielkości 20x20cm. Czereśnie umyć, osuszyć i pozbawić ogonków. Wrzucić do naczynia.

    Do wysokiej miski wsypać mąkę i cukier, wlać mleko i śmietanę, dodać jajka i likier. Zmiksować.

    Ciastem (będzie rzadkie) zalać ostrożnie czereśnie w naczyniu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec 10 minut.

    Po tym czasie wyjąć, posypać płatkami migdałów i piec jeszcze 30 minut w 180 stopniach.

    Deser wyjąć, lekko tylko przestudzić, posypać cukrem pudrem, pokroić na porcje i podawać na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy