Clafoutis z truskawkami

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Banalne, letnie... przygotowanie (poza pieczeniem oczywiście) zajmuje dosłownie chwilę

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - truskawki: 500 gramów
    - mąka pszenna: 110 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - cukier drobny: 60 gramów
    - mleko: 250 mililitrów
    - gęsta śmietana: 50 mililitrów
    - masło: 50 gramów
    - cukier puder: 2 łyżki

Clafoutis z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyj i obierz z szypułek. Blachę do pieczenia (o średnicy ok. 30cm) wysmaruj masłem. Ułóż na dnie przygotowane truskawki.
  • 2. Mąkę przesiej do miski, dodaj lekko roztrzepane jajka i ubij całość na gładką masę. Dodaj cukier, śmietanę i mleko i wymieszaj składniki, delikatnie ubijając. Masło rozpuść na wolnym ogniu. Poczekaj aż lekko ostygnie i dodaj do pozostałych składników. Ponownie wymieszaj masę.
  • 3. Wlej masę do blachy. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 190 stopni przez 40-50 minut. Clafoutis powinno być zarumienione, a w środku wciąż lekko wilgotne. Nie przejmuj się, kiedy trochę opadnie - taki urok tego ciasta.
  • 4. Clafoutis oprósz cukrem pudrem. Zdecydowannie najlepiej smakuje na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy