Clafoutis z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki umyj i obierz z szypułek. Blachę do pieczenia (o średnicy ok. 30cm) wysmaruj masłem. Ułóż na dnie przygotowane truskawki.
2.Mąkę przesiej do miski, dodaj lekko roztrzepane jajka i ubij całość na gładką masę. Dodaj cukier, śmietanę i mleko i wymieszaj składniki, delikatnie ubijając. Masło rozpuść na wolnym ogniu. Poczekaj aż lekko ostygnie i dodaj do pozostałych składników. Ponownie wymieszaj masę.
3.Wlej masę do blachy. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 190 stopni przez 40-50 minut. Clafoutis powinno być zarumienione, a w środku wciąż lekko wilgotne. Nie przejmuj się, kiedy trochę opadnie - taki urok tego ciasta.
4.Clafoutis oprósz cukrem pudrem. Zdecydowannie najlepiej smakuje na ciepło.
Komentarze