225 g kapusty
6 cebul dymek, pokrojonych na 5 mm kawałki
sól i pieprz
tłuczone ziemniaki:
450 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
55 g masła
150 ml śmietany
sól i pieprz
1.Puree: ziemniaki ugotować w dużym garnku z osoloną wodą przez 15-20 minut. Odlać i dobrze utłuc lub przepuścić przez praskę, aż będzie gładkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać masło i śmietana i dobrze wymieszać. Puree powinno być bardzo miękkie
2.W międzyczasie, kapustę pokroić na ćwiartki, usunąć i wyrzucić głąb. Drobno posiekać
Gotować kapustę w dużym garnku we wrzącej osolonej wodzie przez 1-2 minut, aż będzie miękka. Dokładnie odcedzić.
3.Wymieszać ziemniaki i kapustę razem, dodać dymkę. Doprawić dobrze solą i pieprzem. Podawać natychmiast
Komentarze