Colcannon

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wiosenny przepis na ziemniaki z młodą kapustą

  • 30 min

Składniki:

  • 225 g kapusty
    6 cebul dymek, pokrojonych na 5 mm kawałki
    sól i pieprz
    tłuczone ziemniaki:
    450 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
    55 g masła
    150 ml śmietany
    sól i pieprz

Colcannon - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Puree: ziemniaki ugotować w dużym garnku z osoloną wodą przez 15-20 minut. Odlać i dobrze utłuc lub przepuścić przez praskę, aż będzie gładkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać masło i śmietana i dobrze wymieszać. Puree powinno być bardzo miękkie
  • 2. W międzyczasie, kapustę pokroić na ćwiartki, usunąć i wyrzucić głąb. Drobno posiekać
    Gotować kapustę w dużym garnku we wrzącej osolonej wodzie przez 1-2 minut, aż będzie miękka. Dokładnie odcedzić.
  • 3. Wymieszać ziemniaki i kapustę razem, dodać dymkę. Doprawić dobrze solą i pieprzem. Podawać natychmiast

Komentarze

Podobne przepisy