Colesław- surówka do wszystkiego .

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dzięki mleku kapusta jest jędrna i chrupiąca a zarazem bardzo delikatna .

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 kapusty białej ( drobno poszatkowanej )
    1/4 papryki czerwonej
    1 jabłko
    1 cebula czerwona
    1 por
    1 marchewka
    1 ząbek czosnku
    natka pietruszki
    1/2 szklanki mleka
    1 łyżka majonezu
    1 łyżka śmietany kwaśnej 18%
    1 łyżka octu winnego
    3 łyżki cukru
    szczypta kwasku cytrynowego
    sól i pieprz

Colesław- surówka do wszystkiego . - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę zalewamy mlekiem , lekko solimy i wciskamy ząbek czosnku . Odkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc ( kilka razy dobrze wymieszać), jeżeli nie mamy tyle czasu wystarczy 1-2 godziny . Odlewamy mleko do szklaneczki ( pozostawiamy jeszcze się nam przyda). Do kapusty ścieramy marchew na tarce , dodajemy drobno pokrojone jabłko,pora,cebulkę i paprykę . Posypujemy natką i dodajemy majonez, śmietanę, ocet, cukier, kwasek cytrynowy . Doprawiamy solą i pieprzem , mieszamy dodając po łyżce odlanego mleka do uzyskania ulubionej konsystencji ( surówka powinna być dość "mokra") .

Porady

Surówka pasuje praktycznie do wszystkich dań i wszystkich rodzajów mięs. Śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym - będzie bardziej dietetyczna. Surówkę można przetrzymywać w lodówce do 6-7 dni , im dłużej smaki się ,, przegryzają" tym jest lepsza.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy