Conchiglie z łososiem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Muszle w sosie pomidorowym proponuję na kolację

  • 50 min

Składniki:

  • 250 g muszli conchiglie
    400 g fileta z łososia
    3 pomidory z puszki
    1/2 szklanki białego wina
    100 g śmietany
    100 g tartego parmezanu
    3 ząbki czosnku
    szczypta szafranu
    2 łyżki mąki
    1 łyżka masła
    4 łyżki oliwy z oliwek
    sól
    pieprz
    1,5 szklanki sosu pomidorowego z bazylią

Conchiglie z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Conchiglie z łososiem 1. Szafran zaparzyłem podgrzanym winem, wymieszałem z masłem. Łososia pokroiłem w kostkę, oprószyłem mąką i podsmażyłem na oliwie. Dodałem pokrojone pomidory , posiekany czosnek, wino z szafranem i śmietanę. Gotowałem kilka minut.
    Do płaskiego naczynia żaroodpornego wlałem sos pomidorowy. Włożyłem odcedzone muszle napełnione nadzieniem z łososia.
    Posypałem obficie parmezanem, zapiekałem w temperaturze 220 stopni C., aż cały ser się rozpuścił.

Komentarze

Podobne przepisy