Conchiglioni ze szpinakiem w sosie serowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Danie jest bardzo sycące, mimo iż nie zawiera mięsa.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu conchinglioni (ok. 50 muszli)
    2-3 pęczki świeżego szpinaku w liściach
    200ml śmietanki do sosów 18%
    1 długi serek topiony śmietankowy
    100g sera gorgonzola (lub innego sera pleśniowego)
    2 ząbki świeżego czosnku
    1 łyżka masła
    100g startej mozzarelli (lub zwykłego żółtego sera)
    Sól, pieprz


Conchiglioni ze szpinakiem w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości uważając, aby nie rozgotować muszli.

    Szpinak myjemy, odcinamy szypułki i blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokruszony ser i podgrzewamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy śmietankę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony w kostkę serek topiony. Wszystko razem mieszamy do czasu, aż sos uzyska gładką konsystencję i zgęstnieje. Do smaku przyprawiamy sos solą i pieprzem. Na koniec do sosu wrzucamy odciśnięty i osuszony szpinak.

    Ugotowane makaronowe muszle układamy w naczyniu żaroodpornym, a następnie nadziewamy je farszem ze szpinaku. Gotowe porcje posypujemy startym żółtym serem (najlepiej mozzarellą) i chwilę zapiekamy w piekarniku do przyrumienienia.

Komentarze

Podobne przepisy