Cookies z gorzką czekoladą

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przepis wypatrzyłam w książce "Smakowite prezenty. Słodkie i słone przysmaki na cały rok" Sigrid Ververt. Ciasteczka zrobiłam z połowy porcji podanych składników. Ciasteczka są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Są mocno czekoladowe i po prostu pyszne !

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki (na 15 małych lub 8 większych ciasteczek):
    200 - 220 g gorzkiej czekolady (ja użyłam 70%)
    80 g cukru trzcinowego
    55 g mąki
    1 jajko
    1 łyżka masła
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki soli

Cookies z gorzką czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. W kąpieli wodnej rozpuść 110 g czekolady z masłem.
    2. Jajko i cukier utrzyj na jasną, puszystą masę. Następnie dodaj to niej wystudzoną stopioną czekoladę, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj około 75 g pokruszonej czekolady.
    3. Małą łyżeczką nałóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy ciastkami zostaw kilkucentymetrowy odstęp. Resztą pokruszonej czekolady udekoruj ciastka.
    4. Ciasteczka piecz w temperaturze 160 C przez około 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy