Coxinha - brazylijskie kotleciki z kurczaka

0 (0 ocen)

  • 60 min

...

  • 60 min

Składniki:


  • 3 piersi kurczaka
    1/2 posiekanej cebuli
    2 posiekane ząbki czosnku
    6 łyżek masła
    2 kostki bulionu wołowego
    sól , pieprz
    3 szklanki mąki
    25 dag kremowego twarożku
    2 jajka
    tarta bułka
    tłuszcz do głębokiego smażenia

Coxinha - brazylijskie kotleciki z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety ugotowałem razem z cebula , czosnkiem , kostka bulionową , solą , pieprzem i masłem w 4 szklankach wody. Gotowałem do miękkości kurczaka. Po wyjęciu z pierś drobno pokroiłem , dodałem szczypiorek. Odmierzyłem i zagotowałem 3 szklanki bulionu , w którym gotował się kurczak. Wsypałem mąkę , stopniowo dosypując ja , energicznie mieszałem , gotowałem do zgęstnienia , aż powstało ciasto . Po wyjęciu z garnka , gdy wystygło dodałem dwa żółtka i zagniatałem , aż nie było grudek. Następnie rozwałkowałem ciasto do grubości ½ cm i powycinałem kółka , u mnie szklanką . Na każdym ułożyłem trochę sera i porcję farszu z kurczaka. Brzegi skleiłem mocno ponad farszem , formować trzeba tak aby przypominały udka kurczaka ( mnie nie za bardzo się to dzisiaj udało) , ale cóż tak bywa. Panierowałem w roztrzepanym białku , a potem w tartej bułce. Smażyłem w głębokim tłuszczu , co jakiś czas odwracałem , aby równomiernie się zrumieniły

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy