CRUMBLE Z JABŁKAMI I ORZECHAMI

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Świetny sposób na podwieczorek, a podane z gałką ulubionych lodów crumble może być propozycją deseru.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Warstwa z jabłkami:
    4 duże jabłka
    1/4 szklanki brązowego cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/4 łyżeczki cynamonu

    Warstwa z orzechami:
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szkklanki siekanych orzechów włoskich
    1/4 szklanki brązowego cukru
    4 łyżki masła
    1/2 szklanki płatków owsianych

Crumble z jabłkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warstwa z orzechami:
    Wszystkie suche składniki wymieszać. Masło pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać łyżka wraz resztą składników. Wstawić do lodówki.
  • 2. Warstwa z jabłkami:
    Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki, pezełożyć do garnka, dodać sok z cytryny, cukier, cynamon i mąkę. Lekko poddusić az jabłka będą półmiękkie. Przełożyc do żaroodpornego naczynia a na wierzch wyłożyć warstwę z orzechami.
  • 3. Pieczenie minut w piekarniku nagrzanym do stopni. Podawać na ciepło . Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy