Creme Brulee

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Creme Brulee bez laski wanilii
Tańsza wersja

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 100 ml mleka
    150 g żółtek tj. ok 8 szt
    40-45g cukru
    250 ml śmietanki kremówki 36%
    1 laska wanilii lub 1 paczka cukru wanilinowego

Creme brulee - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku mleko, śmietankę, żółtka, cukier i cukier wanilinowy i wrzucamy do miski. Wszystko delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Przygotowaną masę przelewamy do kokilek. Ustawiamy na blaszce napełnionej wodą tak aby woda sięgała do połowy kokilki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40-50 minut(do momentu gdy poruszany deser będzie stabilny). Po upieczeniu kokilki odstawiamy do wystygnięcia. Po przestudzeniu posypujemy każdy deser łyżeczką cukru. Cukier karmelizujemy palnikiem aby utworzyła się skorupka. Skorupki najlepiej jest robić przed podaniem.

    Smacznego :)

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

WIKTORIA Dzwonek

0 (0 ocen)

Creme brulee

viki2903 Creme brulee 1 godz. 10 min