Croissant z jajecznicą i pomidorami

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Francuski rogalik podany na wytrawnie - pyszny maślany croissant z jajecznicą

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duże jajko
    1 łyżka śmietanki (lub łyżeczka śmietany 18%)
    szczypta soli
    świeżo mielony pieprz
    1-2 plastry szynki
    1 łyżeczka masła klarowanego

    do podania:
    1 croissant
    kilka pomidorków cherry
    ćwiartka awokado
    rukola

Croissant z jajecznicą i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko rozbić do miseczki, dodać śmietankę (lub śmietanę), sól, pieprz, rozkłócić widelcem. Szynkę pokroi,c w kostkę, dodać do jajka, wymieszać.
    Na patelni rozgrzać masło, wlać masę jajeczną, smażyć, mieszając, aż cała będzie ścięta.
    Croissant przekroić wzdłuż na pół, na jednej połówce położyć plastry awokado, jajecznicę, pokrojone pomidory, rukolę, przykryć drugą połówką rogala.
    Smacznego!

Porady

do jajecznicy można dodać np. szczypiorek, boczek, ser, paprykę

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy