Crumble (nasza wersja)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Troszkę inna wersja tego znakomitego deseru.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Kruszonka:

    200 g masła
    200 g cukru trzcinowego
    40 g cukru waniliowego
    350 g mąki tortowej

    Masa:

    200 ml śmietanki 30%
    2 łyżki cukru (do ubicia)
    4 duże jabłka
    1 łyżka masła klarowanego
    3 łyżki cukru (do karmelizowania)
    cynamon
    1 budyń waniliowy

Crumble (nasza wersja) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce mieszamy cukier trzcinowy, kostkę masła, cukier waniliowy oraz mąkę. Dzielimy na dwie równe części.

    Formę do tarty ( 30 cm ) wykładamy papierem do pieczenia.

    Pierwszą część kruszonki rozwałkowujemy i przekładamy do formy. Drugą część wkładamy do zamrażarki na czas karmelizowania jabłek.

    Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i smażymy przez chwilę na maśle z dodatkiem cukru. Pod koniec dodajemy cynamon ( ilość zależy od preferencji smakowych- u nas mnóstwo ). Studzimy.

    Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem, mieszamy razem z jabłkami i suchym budyniem. Masę wylewamy na ciasto znajdujące się w formie.

    Ciasto z zamrażarki wyciągamy i ścieramy nad masą ( równomiernie ).

    Całość zapiekamy w temperaturze 200°C przez 35-40 min ( do zrumienienia ).

    Pozostawiamy do ostygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy