Crumble różano- rabarbarowe

0 (0 ocen)

Crumble to deser, który możemy jeść na okrągło. Do jego przygotowania możemy użyć chyba wszystkich owoców. Wszystko zależy od sezonu i od tego na co mamy ochotę. Na przełomie wiosny i lata polecam rabarbarowe.Dodatek aromatycznej konfitury różanej nadaje deserowi nowego, pysznego smaku i zapachu

Składniki:

  • Składniki na 5 sztuk:
    • około 500 gram rabarbaru (4 łodygi u mnie),
    • 6 łyżek mąki pszennej,
    • 4 łyżki cukru,
    • 8 dag masła,
    • 5 płaskich łyżek konfitury różanej (u mnie domowej roboty i taką polecam),
    • tłuszcz do nasmarowania kokilek

Crumble różano- rabarbarowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wypełnienie owocami i konfiturą 1. Kokilki smarujemy w środku tłuszczem.
    Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w około 0,5- 1 cm kawałki. Tak przygotowany porcjujemy do przygotowanych naczynek.
    Na wierzch wykładamy po łyżce konfitury różanej. Staramy się rozprowadzić ją po całej powierzchni owoców.
  • przed pieczeniem 2. Do miski przekładamy składniki kruszonki: mąkę, cukier, masło. W dłoniach rozkruszamy składniki, wykonując kruszonkę. Gotową wykładamy na owoce. Desery wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
    Zapiekamy około 30 minut w 180°C do zrumienienia wierzchu. Gotowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy