Crumble truskawkowe

0 (0 ocen)

Crumble - kruszonka, to jedno z lepszych smakołyków. Połączenie chrupiącej kruszonki, soczystych owoców to po prostu raj dla podniebienia.

Składniki:


  • 100 g mąki pszennej
    50 g masła
    50 g cukru
    300 g truskawek

Crumble truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, masła i cukru zagnieść miedzy palcami kruszonkę. Naczynia do zapiekania wysmarować masłem. Na dno nasypać warstwę kruszonki, truskawki ponownie kruszonka. Nie powinna kruszonka wychodzić poza naczynie ponieważ w trakcie zapiekania sok z owoców będzie wypływał. Najlepiej ułożyć naczynia na blasze do wypieków by nie zabrudzić piekarnika. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 190 stopni i zapiekać około 40 minut. Jeśli lubimy bardziej przypieczoną kruszonkę pod koniec zapiekania na 2-3 minuty włączyć funkcję grillowania. ale trzeba uważać by nie przypalić. Wyjąć z piekarnika, odłożyć na 20 minut i podać ciepłe do jedzenia.

Porady

Z porcji wyszły 4 małe kokilki.

Komentarze

Podobne przepisy