Cukinia duszona z kiełkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Świetna jako surówka lub samodzielne danie. Bardzo szybka w przygotowaniu.

  • 30 min

Składniki:


  • 2 małe, młode, podłużne cukinie cukinie (u mnie żółte)
    1 opakowanie ulubionych kiełków (u mnie mieszanka, kupiona w Biedronce)
    1 łyżka oliwy z oliwek
    sól i pieprz do smaku

Cukinia duszona z kiełkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ja swoje cukinie obrałam przed duszeniem, lecz nie jest to obowiązkowe - młode cukinie wystarczy dobrze wymyć ciepłą wodą.

    Cukinie kroimy w kostkę. Jeśli mają już wykształcone nasiona, przed krojeniem usuwamy całe gniazda nasienne. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wkładamy cukinie. Mieszamy, przykrywamy przykrywką i dusimy ok. 10 min. Dosalamy i pieprzymy do smaku. Po ok. 10-15 minutach dodajemy kiełki i dusimy, aż cukinia będzie miękka - zwykle ok. 5 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy