Cukinia faszerowana

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na super przystawkę z cukinii.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
    100 g sera feta
    1 łyżka suszonych pomidorów krojonych
    pół zielonej papryki
    1 ząbek czosnku
    pół łyżeczki pieprzu
    pół łyżeczki ziół prowansalskich

Cukinia faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzewamy piekarnik. Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy na ok. 2 cm plastry ( 8 szt). W każdym plastrze wykrajamy środek z pestkami. Fetę przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Do sera dodajemy przyprawy i mieszamy. Obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę, dodajemy do sera i mieszamy. Paprykę kroimy w małą kostkę i dokładamy do farszu. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim wydrążone plastry cukinii. Do każdego plasterka nakładamy po łyżeczce farszu. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy