1 średnia cukinia
100 g sera feta
1 łyżka suszonych pomidorów krojonych
pół zielonej papryki
1 ząbek czosnku
pół łyżeczki pieprzu
pół łyżeczki ziół prowansalskich
Cukinia faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzewamy piekarnik. Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy na ok. 2 cm plastry ( 8 szt). W każdym plastrze wykrajamy środek z pestkami. Fetę przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Do sera dodajemy przyprawy i mieszamy. Obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę, dodajemy do sera i mieszamy. Paprykę kroimy w małą kostkę i dokładamy do farszu. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim wydrążone plastry cukinii. Do każdego plasterka nakładamy po łyżeczce farszu. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Komentarze