Cukinia faszerowana

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Cukinia faszerowana mięsem i ryżem z warzywami stanowi syty obiad, który posmakuje całej rodzinie. Cukinie można zrobić także w formie wegetariańskiej - bez mięsa.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 cukinie
    woreczek ryżu
    3 marchewki
    papryka czerwona
    pół puszki kukurydzy
    natka pietruszki
    3 pomidory
    mała cebula
    kiełbasa
    2 łyżki oleju
    2 łyżeczki curry, sól, pieprz, łyżeczka ziół prowansalskich

Cukinia faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie umyć, obrać, przepołowić na pół i wydrążyć z pestek. Nasmarować delikatnie olejem, posypać solą i ziołami prowansalskimi.
  • 2. Kiełbasę pokroić na ćwiartki i podsmażyć na łyżce oleju, dodać poszatkowaną cebulę, pokrojoną paprykę, startą marchewkę, pokrojone w kostkę i obrane ze skórki pomidory. Całość doprawić do smaku i dusić aż warzywa zmiękną.
  • 3. Jednocześnie ugotować ryż, gdy będzie gotowy dodać do warzyw z kiełbasą razem z kukurydzą i natką pietruszki. Całość dobrze wymieszać i nałożyć do wydrążonych cukinii.
  • 4. Cukinie piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 40-50 minut.

Porady

Do cukinii możesz dodać inne swoje ulubione warzywa albo posypać żółtym serem, obłożyć salami - możliwości jest wiele, więc warto eksperymentować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy