Cukinia faszerowana grzybami i pomidorami

0 (0 ocen)

Pieczona, okrągła cukinia z mięsnym farszem, pomidorami i leśnymi grzybami. Podana z pomidorowym sosem smakuje wspaniale.

Składniki:

  • 4 okrągłe cukinie
    100g ryżu
    1 cebula
    250g mięsa mielonego
    ok 300g podgrzybków
    3 pomidory
    sól
    pieprz
    papryka słodka mielona
    oliwa z oliwek
    SOS:
    2 szklanki przecieru pomidorowego
    bazylia suszona
    sól
    pieprz czarny

Cukinia faszerowana grzybami i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukiniom ściąć wierzch i wydrążyć ostrożnie środek. Oprószyć lekko solą i odstawić. Grzyby obgotować i pokroić według uznania. Dodać do ugotowanego na sypko ryżu. Cebulę pokroić w kostkę i razem z mielonym mięsem krótko podsmażyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić. Wszystko dokładnie wymieszać i przyprawić. Cukinię osuszyć i napełniać farszem. Przykryć odciętymi "czapeczkami" Wstawić do naczynia do zapiekania. Posmarować cukinię pędzelkiem oliwą z oliwek. Na dno naczynia wlać wymieszany domowy przecier pomidorowy z przyprawami. Piec w 180*C przez 1 godzinę, kontrolując czy sos nie odparował. W razie potrzeby podlać wodą. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy