Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pomysł na pyszny obiad. Cukinie faszerowane mięsem z kurczaka z warzywami, czyli papryka czerwona, cebula i marchewka. Do tego trochę tartego żółtego sera i pychota. Prosto się to robi, więc zachęcam do spróbowania.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka (około 500-600 g)
    3 cukinie
    1 czerwona papryka
    1 duża marchewka
    1 cebula
    około 100 g tartego żółtego sera
    sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku
    olej do smażenia

Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zmielić maszynką (można kupić gotowe mielone). Cukinie przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć środki. Oprószyć solą i pieprzem. Marchew zetrzeć na grubej tarce. Paprykę i cebulę pokroić na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Wrzucić pokrojone warzywa i smażyć około 10 minut. Następnie przełożyć je na talerz. Na tą samą patelnię przełożyć mięso mielone i smażyć do miękkości. Do usmażonego mięsa dodać warzywa, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Jeszcze chwilkę smażyć.

    Cukinie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z nich wypełnić farszem, górę posypać tartym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni góra-dół przez ok. pół godziny.

    SMACZNEGO!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy