Cukinia faszerowana pęczakiem i borowikami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne i zdrowe danie , pęczak w tej potrawie zaskakuje połączeniem smaku

  • 60 min

Składniki:

  • 1 średnia młoda cukinia
    1 szklanka pęczaku
    kilka suszonych borowików
    20 dkg boczku wędzonego
    10 dkg sera żółtego
    sól
    pieprz
    zioła do sałatek lub inne ulubione

Cukinia faszerowana pęczakiem i borowikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię umyć, odciąć końcówki i przekroić wzdłuż na połowę. Wydrążyć ze środka miąższ , posypać środki cukinii ziołami i solą .
    Grzybki namoczyć i odcedzić, następnie pokroić na kawałeczki.
    Pęczak ugotować w osolonej wodzie razem z grzybami do miękkości.
    Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć.
    Do pęczaku dodać przesmażony boczek, doprawić pieprzem i wymieszać z e startym serem, trochę zostawić do posypania na wierzchu.
    Cukinie wypełnić farszem, posypać serem i zapiekać w piekarniku w temp 170 st C około 25 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy