Cukinia faszerowana z fetą i czarnuszką

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób

polecam świetna na obiad czy kolację,

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 cukinie
    250 gram fileta z kurczaka
    1 czerwona cebula
    Pomidorki koktajlowe ok. 15 szt.
    Ser feta według uznania
    łyżka ziaren czarnuszki
    mały kawałek papryczki chili
    Ząbek czosnku
    1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki lub koperku.

Cukinia faszerowana z fetą i czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię Przekroić na połowę i wydrążyć środek najlepiej zrobić to łyżką. Lekko oprószyć solą i natrzeć czosnkiem, włożyć do piekarnika i piec w temperaturze około 180/ 200 stopni 20 minut lub dłużej Wszystko zależy od grubości cukini.
  • 2. Kurczaka i cebulę oraz miąższ z cukini pokroić w kostkę.
    Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy usmażyć pokrojonego kurczaka po chwili dodać cebulę i miąższ cukini pod koniec smażenia dodać pokrojone na ćwiartki pomidorki przyprawić odrobiną soli i drobno pokrojoną papryczką chili oraz zieloną pietruszką.
  • 3. Gotowy farsz nakładać do upieczonej cukinii dodać pokrojoną w kostkę fetę i posypać ziarnami i czarnuszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy