Cukinia kiszona

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Cukinię można wykorzystać jako przystawkę, do obiadu, do kanapek. Ładnie prezentuje się na stole. Wszyscy byli zaskoczeni smakiem i taką formą cukinii.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Cukinia
    Seler zwyczajny
    Pietruszka
    Czosnek
    Koperek
    Ziele angielskie
    Woda
    sól gruboziarnista

Cukinia kiszona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. zalewa: 2l wrzącej wody, 4 łyżki soli kamiennej; zagotuj 2l wody i wsyp do niej 4 łyżki soli kamiennej do przetworów, mieszaj wodę aż sól się w niej rozpuści
  • 2. Cukinie umyj, układaj ciasno w słoikach, dodaj wszystkie przyprawy i zalej zalewą. Odstaw w chłodne, ciemne miejsce. Po 2 tygodniach cukinia jest gotowa do spożycia.
    Cukinię można wykorzystać jako przystawkę, do obiadu, do kanapek. Ładnie prezentuje się na stole. Wszyscy byli zaskoczeni smakiem i taką formą cukinii.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy