Cukinia po syczuańsku

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przyrządzona w ten sposób cukinia pasuje do mięsa pieczonego na ruszcie. A i samą nie pogardzicie ;)

  • 30 min

Składniki:

  • 400 g cukinii
    1 pomidor
    2 ząbki czosnku
    sól
    3 łyżki oleju arachidowego
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka pasty chili sambal oelek

Cukinia po syczuańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cukinia po syczuańsku 1. Pomidora sparzyłem, usunąłem trzpień, pokroiłem w paski. Czosnek rozgniotłem.
    Cukinię po umyciu pokroiłem w słupki, grube na 1 cm i długie na ok. 4 cm.
    Kawałki cukinii lekko posoliłem, mieszając smażyłem w woku na 2 łyżkach oleju arachidowego 6-8 minut, a gdy się usmażyły odsunąłem na brzeg woka.

    Na pozostałym oleju podsmażyłem pomidora razem z czosnkiem, wymieszałem z cukinią.
    Mocno doprawiłem solą, sosem sojowym, cukrem i pastą chili.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy