Cukinia po szanghajsku

0 (0 ocen)

  • 60 min

bardzo dobra

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg małych cukinii pokrojonych w plastry
    25 dag pieczarek pokrojonych w plastry
    3 cebule pokrojone w półplasterki
    40 dag mięsa mielonego wołowego
    jajko
    zmiażdżone ziarno ziela angielskiego
    3 ząbki posiekanego czosnku
    sól, pieprz
    2 łyżki ketchupu
    1 łyżka sosu sojowego
    imbir
    cukier
    1/2 łyżki octu winnego
    sól, pieprz
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    oliwa do smażenia
    1 szklanka bulionu z kostki
    3 pomidory pokrojone w ósemki

Cukinia po szanghajsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni obsmażamy po kolei cebulę, cukinię i pieczarki, każde przekładając do rondla. Do wołowiny dodajemy jajko, sól, pieprz, ziele angielskie, czosnek, wyrabiamy gładką masę, formujemy z niej kulki wielkości orzecha włoskiego, oprószamy je mąką i smażymy na oliwie. Usmażone przekładamy do rondla z jarzynami. Dolewamy do niego bulion, sos sojowy, ketchup i ocet, dodajemy resztę przypraw i pomidory. Dusimy przez 8 min, zaciągamy mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w wodzie, doprawiamy do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy