Cukinia z farszem drobiowo - jarmużowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w bardzo drobną kostkę lub siekamy w malakserze. Dodajemy jajko, niepełną łyżeczkę soli, płaską łyżeczkę pieprzu ziołowego i mieszamy. Jarmuż płuczemy, osuszamy i siekamy w malakserze. Dodajemy do mięsa wraz z pokrojoną w drobną kostkę cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, serem cheddar i suchym kuskusem. Całość dokładnie mieszamy.
2.Cukinie myjemy i osuszamy, przekrawamy wzdłuż na połowy i wydrążamy gniazda nasienne. Lekko solimy i odstawiamy na 15-20 minut, następnie osuszamy ręcznikiem kuchennym z wydzielonego soku.
3.Cukinie napełniamy farszem i układamy w brytfannie wysmarowanej łyżką oleju. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy ok. 30 minut. Od razu podajemy z dodatkiem surówki np. z pomidorów i ewentualnie z ziemniakami.
Komentarze