CUKINIA Z KURKAMI

0 (0 ocen)

  • 45 min

Jest to łatwa i średniodroga potrawa

  • 45 min

Składniki:

  • 50dag kurek,4 małe cukinie,2cebule,3ząbki czosnku,1,5szkl śmietany,1łyżka soku cytrynowego,1łyżeczka tymianku,1żółtko,0,5łyżeczki pieprzu,sól,szczypta cukru pudru i pieprzu cayenne,2łyżki masła,2łyżki oleju

Cukinia z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyścić i umyć.Cukinię umyć,pokroić w słupki,a obraną cebulę w pół plasterki.Czosnek obrać,przecisnąć przez praskę.W rondlu rozgrzać łyżkę oleju, dodać łyżkę masła,wrzucić kurki i smażyć 10 minut.Gdy z grzybów wyparuje woda dodać cebulę i smażyć,aż zmięknie.Na osobnej patelni i na rozgrzanym oleju usmażyć cukinię.Wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć na talerz wyłożony papierowymi serwetkami,aby wchłonęły tłuszcz.Cukinię wymieszać w rondlu z kurkami i cebulą.Doprawić sol a,pieprzem,tymiankiem i czosnkiem.Dusić na średnim ogniu 10 min.Śmietanę rozmieszać z żółtkiem,szczyptą cukru pudru,pieprzem cayenne i solą.Wlać do kurek,dodać sok cytrynowy,wymieszać i podgrzewać 5 minut.

Porady

Tak zrobione cukinia najlepiej smakuje z grzankami czosnkowymi lub ze smażonymi ziemniakami i sałatą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy