Cukinia z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby oczyścić i umyć.Cukinię umyć,pokroić w słupki,a obraną cebulę w pół plasterki.Czosnek obrać,przecisnąć przez praskę.W rondlu rozgrzać łyżkę oleju, dodać łyżkę masła,wrzucić kurki i smażyć 10 minut.Gdy z grzybów wyparuje woda dodać cebulę i smażyć,aż zmięknie.Na osobnej patelni i na rozgrzanym oleju usmażyć cukinię.Wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć na talerz wyłożony papierowymi serwetkami,aby wchłonęły tłuszcz.Cukinię wymieszać w rondlu z kurkami i cebulą.Doprawić sol a,pieprzem,tymiankiem i czosnkiem.Dusić na średnim ogniu 10 min.Śmietanę rozmieszać z żółtkiem,szczyptą cukru pudru,pieprzem cayenne i solą.Wlać do kurek,dodać sok cytrynowy,wymieszać i podgrzewać 5 minut.
Porady
Tak zrobione cukinia najlepiej smakuje z grzankami czosnkowymi lub ze smażonymi ziemniakami i sałatą.
Komentarze