Cukinia z limonką i curry

0 (0 ocen)

  • 60 min

Prosty sposób na szybki i smaczny obiad

  • 60 min

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
    1 limonka
    300 g mięsa mielonego (wołowo - wieprzowego)
    1 torebka białego ryżu
    3 łyżeczki curry
    dwa ząbki czosnku
    1 średnia cebula
    1 małaa papryka
    3-4 pieczarki
    sól
    pieprz
    zioła prowansalskie
    50g sera żółtego

Cukinia z limonką i curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Na początku przygotuj cukinię - przekrój na pół i wydrąż miąższ, a następnie posól i odstaw na 15 minut.
    2. na patelni podsmaż mięso, przypraw solą, pieprzem i curry
    3. ugotuj ryż
    4. zetrzyj skórkę z limonki i wyciśnij z niej sok
    5. Pokrój dość drobno paprykę, cebulę, pieczarki i czosnek i je również podsmaż z dodatkiem soli, pieprzu i ziół prowansalskich
    6. połącz wszystkie składniki
    7. odlej nadmiar wody z cukinii, posól jeszcze raz i wypełnij ją farszem, na wierzch zetrzyj ser żółty
    10. piecz ok 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Porady

-To danie smakuje dobrze tylko z dodatkiem limonki - nie radzę jako zamiennika używać cytryny -Jeśli cukinia jest duża, polecam po posoleniu i odstaniu 15 minut, włożyć ją na 5-10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni - pozbędziemy się w ten sposób nadmiaru wody -Ryż można zastąpić kaszą jaglaną

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy