Uwielbiam cukinie a w takim wydaniu jest po prostu pyszna.
1 godz. 10 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
2 cukinie sredniej wielkosci
3 jajka
200 gr mozzarelli
olej do smazenia
maka do obtoczenia cukini
500 ml passata pomidorowa
oliwa z oliwek
zabek czosnku
bazylia
sol,piepprz
Cukinia zapiekana z mozzarellą, jajkiem i sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie kroimy wzdluz na 3 mm plastry,kazdy z nich solimy,obtaczamy w mace i smazymy na oleju.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmazamy delikatnie czosnek po czym wlewamy passate pomidorowa,bazylie i doprawiamy do smaku.Gotujemy do momentu az zgestnieje(ok.20')Jajka rozbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem z dodatkiem soli.
Na spodzie blaszki do pieczenia (30x20 cm)wylozonej papierem do pieczenia rozprowadzamy cienko czesc sosu pomidorowego na ktorym ukladamy pierwsza warstwe usmazonej cukini na ktora z kolei dajemy pokrojona w kostke polowe mozzarelli i polowe roztrzepanych jajek i przykrywamy kolejna warstwa usmazonej cukini,kolejno reszte mozzarelli,jajek i na koncu trzecia warstwe cukini ktora przykrywamy sosem pomidorowym.Zapiekamy 30' w 180°
Komentarze