Cukinia zapiekana z tuńczykiem i kukurydzą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Cukinia zapiekana z tuńczykiem to bardzo smaczna propozycja na obiad.Moja rodzina uwielbia takie dania,a cukinię to wręcz uwielbia.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 małe cukinie
    1 puszka tuńczyka w oliwie ( 20 dag )
    20 dag sera żółtego
    bazylia suszona
    oregano suszone
    kilka łyżek kukurydzy
    sól
    olej
    ketchup

Cukinia zapiekana z tuńczykiem i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię myjemy,osuszamy,obieramy i przekrawamy wzdłuż,następnie łyżką wydrążamy środek formując łódeczki.
  • 2. Tuńczyka i kukurydze osączamy z zalewy.Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 3. Cukinie oprószamy solą,nakładamy tuńczyka i kukurydzę,następnie oprószamy ziołami.
  • 4. Tak przygotowane cukinie układamy w formie do pieczenia,podlewamy olejem i gorącą wodą,następnie pieczemy do miękkości w temperaturze 180 stopni,ja piekłam 40 minut.
  • 5. Przed końcem pieczenia cukinie posypujemy serem żółtym i zapiekamy aż ser się rozpuści.Podajemy udekorowane ketchupem.

Porady

Ja miałam bardzo małe cukinie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy