Cukinia faszerowana chudym mięsem z królika i polana sosem z kurek to doskonały pomysł na obiad lub ciepłą kolację. Można podać ją z surówką, dobrze smakuje z dodatkiem pomidorów.
45 min
Składniki:
2 żółte cukinie
szklanka ryżu
500 g mięsa mielonego z królika
1 jajko
sól
pieprz
czosnek
na sos:
szklanka kurek
mały kubeczek kwaśnej śmietany gęstej
1 łyżka masła
sól
pieprz
szczypiorek
Cukinie z farszem z królika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować w osolonej wodzie. Mięso podsmażyć, przyprawić, wrzucić starty czosnek, dodać ryż i razem podsmażyć. Cukinie podzielić na połowy, wydrążyć gniazda nasienne, oprószyć solą i nadziać farszem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 30 minut. Kurki podsmażyć na maśle, posolić i zalać śmietaną. Doprawić do smaku. Upieczone cukinie podawać polane sosem i posypane szczypiorkiem.
Komentarze