Cukiniowa babka kisielowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na super ciasto z dodatkiem cukinii.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szkl mąki
    2 op. kisielu cytrynowego w proszku (80g)
    1 szkl maślanki
    1/2 szkl cukru
    100 g masła
    2 jajka
    1 szkl startej i odciśniętej cukinii
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    oraz gotowa polewa
    keksówka 12x24 cm

Cukiniowa babka kisielowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Rozpuszczamy masło i studzimy. W jednej misce łączymy mokre składniki: maślankę, rozpuszczone masła, jajka i cukinię. W drugiej misce łączymy suche składniki: mąkę, kisiele, cukier i proszek do pieczenia. Suche składniki wsypujemy do miski z mokrymi i mieszamy dokładnie. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 1 godz i 15 minut w temperaturze 180 stopni- do tzw, suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy i polewamy polewą. Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy