Cukiniowe łódki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Danie powstało w skutek eksperymentu, ale zagościło na stałe w naszym domowym menu.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • • ½ kg mielonej wieprzowiny,
    • 6 dużych cukinii,
    • 1 duża cebula,
    • 3 pomidory,
    • 1 papryka,
    • 3 opakowania białego ryżu,
    • 2 ząbki czosnku,
    • sól i przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz czarny, curry,
    • olej do smażenia,
    • żółty ser (do posypania „łódek”).

Cukiniowe łódki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie dokładnie myjemy, odcinamy zdrewniałą końcówkę łodygi i kroimy na pół. Wydrążamy z nich środki, pozostawiając około półtora-centymetrową warstwę miąższu. Tak powstałe „łódki” solimy i odstawiamy, aby puściły sok.
  • 2. Pozostałe warzywa dokładnie myjemy. Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę i obraną cebulę kroimy w drobną kostkę. Pomidory polewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, również drobno kroimy.
  • 3. Cebulę wsypujemy na rozgrzany na patelni olej, a kiedy będzie lekko złotawa, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy i dodajemy mielone mięso. Kiedy mięso będzie podsmażone, dodajemy pomidory, paprykę oraz przyprawy i sól w ilości wedle własnych upodobań. Całość smażymy jeszcze około 3 minut.
  • 4. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, przekładamy do dużej miski i dodajemy usmażone mięso z warzywami. Całość dokładnie mieszamy.
  • 5. Z połówek cukinii wylewamy zebrany sok i napełniamy je farszem. Na koniec posypujemy nasze „łódki” startym żółtym serem. Układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową i pieczemy około 40 minut w 170 stopniach.

Porady

Jeśli nie mamy świeżych pomidorów możemy użyć również takich z puszki, bądź w ostateczności zastąpić je koncentratem pomidorowym.

Komentarze

Podobne przepisy