Cukiniowe łódki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie dokładnie myjemy, odcinamy zdrewniałą końcówkę łodygi i kroimy na pół. Wydrążamy z nich środki, pozostawiając około półtora-centymetrową warstwę miąższu. Tak powstałe „łódki” solimy i odstawiamy, aby puściły sok.
2.Pozostałe warzywa dokładnie myjemy. Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę i obraną cebulę kroimy w drobną kostkę. Pomidory polewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, również drobno kroimy.
3.Cebulę wsypujemy na rozgrzany na patelni olej, a kiedy będzie lekko złotawa, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy i dodajemy mielone mięso. Kiedy mięso będzie podsmażone, dodajemy pomidory, paprykę oraz przyprawy i sól w ilości wedle własnych upodobań. Całość smażymy jeszcze około 3 minut.
4.Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, przekładamy do dużej miski i dodajemy usmażone mięso z warzywami. Całość dokładnie mieszamy.
5.Z połówek cukinii wylewamy zebrany sok i napełniamy je farszem. Na koniec posypujemy nasze „łódki” startym żółtym serem. Układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową i pieczemy około 40 minut w 170 stopniach.
Porady
Jeśli nie mamy świeżych pomidorów możemy użyć również takich z puszki, bądź w ostateczności zastąpić je koncentratem pomidorowym.
Komentarze