Cukiniowe paluchy

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

ciekawy smak, przepis mam od Tereski

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 słoik litrowy
    3-4 paluchy cukinii
    1 kwiatostan kopru
    1 duży listek laurowy
    3 ziarenka ziela angielskiego
    Kilka ziarenek białej gorczycy
    Zalewa:
    2,5 szklanki wody
    0,5 szklanki octu 10%
    0,5 szklanki cukru
    1 płaska łyżeczka soli naturalnej

Cukiniowe paluchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Młodziutkie paluchy cukinii ułożyć stojąco w słoiku.
    Włożyć kwiatostan kopru, listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka białej gorczycy
    Składniki zalewy zagotować i zalać cukinię. Słoik zakręcić i pasteryzować od momentu wrzenia 5 minut.
    Odwrócić do góry dnem na 30 minut.
    Zalewy wystarcza na 1 litrowy i 1 półlitrowy słoik.

Komentarze

Podobne przepisy