Cukiniowe paluszki w czosnkowo serowej panierce

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Wspaniała, chrupiąca, wciągająca przekąska.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 średnie cukinie

    PANIERKA:

    1 szklanka bułki tartej
    100 g startego sera żółtego
    200 ml gęstej śmietany
    2 jaja
    2 ząbki czosnku
    pieprz

Cukiniowe paluszki w czosnkowo serowej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie umyć, pokroić w słupki / jeśli ma ziarenka - wykroić/.
  • 2. Starty ser wymieszać z bułką tartą.
  • 3. Śmietanę wymieszać z jajkami, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • 4. Słupki cukinii panierować w śmietanie, następnie w bułce tartej wymieszanej z serem.
  • 5. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 6. Piec 25 min w 180 stopniach. Ostatnie 5 min można podkręcić tempreraturę do 220 stopni.
  • 7. Można podać z sosem czosnkowym.

Porady

Cukinii nie solimy, gdyż puści sok i panierka namoknie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy