Cukiniowo-dyniowa tarta pysznie nadziana

0 (0 ocen)

  • 15 min

. A cukinia w połączeniu z dynią i farszem bekonowo-grzybowym, z wyczuwalnym aromatem czosnku.. to poemat, do tego chrupiące, delikatne ciasto ... pysznie a nawet niezbyt kalorycznie.

  • 15 min

Składniki:

  • - opakowanie ciasta francuskiego

    - mała cukinia

    - mała dynia

    Farsz:

    - 2 łyżki oleju

    - 1 cebula

    - 0,5 czerwonej papryki

    - 2 ząbki czosnku

    - 30 dkg grzybów maślaków (mogą być pieczarki)

    - 5 dkg startego żółtego sera wędzonego

    - 15 dkg boczku wędzonego

Cukiniowo-dyniowa tarta pysznie nadziana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • surowa tarta 1. Foremkę do pieczenia tarty natłuszczamy i wykładamy rozwałkowanym ciastem francuskim. Wyłożone ciasto nakłuwać widelcem aby powstały dziurki w cieście. Cukinię i dynię pokroić w cieniutkie ok. 5 mm plasterki, nasolić i odstawić w miseczce na czas robienia farszu.
  • farsz do tarty 2. Farsz: na oliwie smażymy boczek, cebulkę i czosnek (jeśli ktoś miałby tłuściejszy boczek, olej może pominąć, tylko wytopić tłuszczyk z boczku). Po podsmażonej delikatnie cebuli dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć do jej zeszklenia. Dodajemy grzyby i smażymy. Przyprawiamy solą, pieprzem i moją ulubioną czubrycą zieloną. Na koniec ścieramy ser wędzony na tarce o dużych oczkach. Całość mieszamy dokładnie i wykładamy równomiernie na formę z ciastem francuskim.
  • tarta w przekroju 3. Na wierz układamy pokrojoną i nasoloną dynią i cukinią. Ja układałam najpierw okręgi z dyni, później okręgi z cukinii, znowu dynia i znów cukinia.

Komentarze

Podobne przepisy