. A cukinia w połączeniu z dynią i farszem bekonowo-grzybowym, z wyczuwalnym aromatem czosnku.. to poemat, do tego chrupiące, delikatne ciasto ... pysznie a nawet niezbyt kalorycznie.
Cukiniowo-dyniowa tarta pysznie nadziana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Foremkę do pieczenia tarty natłuszczamy i wykładamy rozwałkowanym ciastem francuskim. Wyłożone ciasto nakłuwać widelcem aby powstały dziurki w cieście. Cukinię i dynię pokroić w cieniutkie ok. 5 mm plasterki, nasolić i odstawić w miseczce na czas robienia farszu.
2.Farsz: na oliwie smażymy boczek, cebulkę i czosnek (jeśli ktoś miałby tłuściejszy boczek, olej może pominąć, tylko wytopić tłuszczyk z boczku). Po podsmażonej delikatnie cebuli dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć do jej zeszklenia. Dodajemy grzyby i smażymy. Przyprawiamy solą, pieprzem i moją ulubioną czubrycą zieloną. Na koniec ścieramy ser wędzony na tarce o dużych oczkach. Całość mieszamy dokładnie i wykładamy równomiernie na formę z ciastem francuskim.
3.Na wierz układamy pokrojoną i nasoloną dynią i cukinią. Ja układałam najpierw okręgi z dyni, później okręgi z cukinii, znowu dynia i znów cukinia.
Komentarze