Cukiniowo jabłkowe babeczki

0 (0 ocen)

Dziś kolejne babeczki z serii : przemycamy dzieciom warzywa. Tym razem padło na cukinię. Do babeczek dodałam soczyste jabłka i wyszło fajne połączenie

Składniki:

  • 1 cukinia ( 200 g )
    3 średnie jabłka
    300 g mąki pszennej
    4 łyżki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 jajka
    1/3 szk oleju
    1/2 szk mleka
    cukier puder do posypania

Cukiniowo jabłkowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię umyć, obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn o drobnych oczkach.
    Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
    Jabłka i cukinię umieścić w misce.
    Do tych składników wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia i najlepiej za pomocą szerokiego widelca wymieszać zawartość miski.
  • 2. Następnie w drugiej miseczce rozmieszać jajka z mlekiem i olejem.
    Płynną masę wlać do suchych i ponownie widelcem wymieszać masę.
    Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i napełnić je ciastem.
    Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec babeczki 30 minut.
    Po upieczeniu wyjąć na kratkę, wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy