Cupcakes z zielona herbata

0 (0 ocen)

  • 10 min

Dla smakoszy babeczek i mufinow nowy smak - zielona herbata MATCHA

  • 10 min

Składniki:

  • 2-3 TOREBKI ZIELONEJ HERBATY (DOBREJ JAKOSCI)
    120ml MLEKA
    100g MAKI
    1¼ LYZECZKI RPOSZKU DO PIECZENIA
    SZCZYPTA SOLI
    150g CUKRU
    2 JAJKA
    VANILIA - EKSTRAKT NATURALNY
    50g MASLA
    SKORKA Z 1 CYTRYNY
    20 G KAKAO
    MASA NA WIERZCH:
    80g MASLA
    2 LYZECZKI HERBATY ZIELONEJ (NAJLEPIEJ PROSZEK MATCHA)
    2 SERKI FROMAGE naturalne
    250g CUKRU PUDRU

Cupcakes z zielona herbata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • BABECZKI - ROZE Z ZIELONA HERBATA 1. BABECZKI: Nagrzej piekarnik do 150 stopni. Przygotuj blache do mufinow i wyloz papierkowymi foremkami. Utrzyj maslo z jajkiem. Dodaj pozostale suche skladniki i mleko. Miksuj na gladka mase. Kazda foremke napelnij do 2/3. Piecz okolo 20 minut lub do 'suchego patyczka'. Przed dekorowaniem cupcakes musza byc dobrze wystudzone, aby masa z nich nie splynela.
  • 2. MASA:
    Utrzyj maslo z cukrem pudrem na puszysta mase. Dodaj herbate (wczesniej zmielona na drobny pyl). na koniec dodaj serki fromage.
    Przeloz mase do szprycy cukierniczej. Koncowka musi przypominac wygladem gwiazdke. Delikatnie wyciskaj mase na babeczki zaczynajac od srodka i ksztaltujac w ten sposob roze. Mase mozna wyciskac w dowolny sposob. Aby uzyskac 2 odcienie nalezy do 1/3 masy dodac odrobine barwnika spozywczego, nalozyc do szprycy i splaszczyc. Nastepnie otworzyc torebke szprycy ponownie i nalozyc pozostala mase. Po wycisnieciu wybranego ksztaltu ozdabiamy babeczki no. jadalnym brokatem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy