Curry z wieprzowiną i tamaryndowcem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Danie z egzotycznym składnikiem - tamaryndowcem. Skąd ten pomysł ? Już tłumaczę, niedawno miałam urodziny i mój kochany mąż, zrobił mi niespodziankę i w ramach dodatku do prezentu kupił mi "nowość do spróbowania". A że tamaryndowca w pudełeczko było dużo powstało danie z jego udziałem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:

    1 kg wieprzowiny pokrojonej w kostkę
    2 łyżki klarowanego masła
    60 g suszonego tamaryndowca
    500 ml wrzącej wody
    2 cebule
    łyżeczka świeżo startego imbiru
    3 ząbki czosnku
    1 papryczka chilli
    łyżeczka mielonej kolendry
    łyżeczka kurkumy
    pół łyżeczki kardamonu
    laska cynamonu
    5 goździków
    sól
    natka pietruszki
    śmietana 30%

Curry z wieprzowiną i tamaryndowcem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tamaryndowiec obieramy ze skorupki, zalewamy wrzącą wodą, mieszamy, odstawiamy na ok 30 minut i odciskamy na sitku, wybieramy pestki. Miąższ dodajemy do wywaru, pestki wyrzucamy.
    Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle, dodajemy czosnek, imbir i chilli, kurkumę, kolendrę, chilli, goździki, cynamon i kardamon. Kiedy przyprawy zaczną wydzielać aromat, dodajemy wieprzowinę, podsmażamy aż włókna mięsa się zamkną i dodajemy wywar z tamaryndowca. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu bez przykrycia, aż mięso zmięknie. Na koniec solimy i dodajemy śmietanę 30%, przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Serwujemy z ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy