Ćwiartki z kurczaka w miodowo-ketchupowej marynacie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Szybki przepis na obiad. Ćwiartka z kurczaka w marynacie z pikantnego ketchupu i słodkiego miodu. Wszystko pieczone w rękawie, z marchewką i cebulką.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3-4 ćwiartki z kurczaka
    5-6 łyżek pikantnego ketchupu
    1 łyżka miodu
    ząbek czosnku
    słodka papryka
    sól, pieprz czarny, pieprz cytrynowy
    1-2 cebule
    2-3 marchewki

Ćwiartki z kurczaka w miodowo-ketchupowej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ćwiartki z kurczaka w miodowo-ketchupowej marynacie 1. Ćwiartki z kurczaka obsypać solą, pieprzem i papryką.
    Przygotować marynatę: ketchup, miód i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, wymieszać. Taką marynatą natrzeć ćwiartki z kurczaka. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Ćwiartki włożyć do rękawa do pieczenia, dorzucić pokrojoną cebulę i słupki/talarki marchewki.Zawiązać woreczek i piec w piekarniku około godziny w temp.190st.
    Mięso jest miękkie, wręcz rozpadające się a przy tym wspaniale pachnie. Jeśli chcemy mieć chrupiącą skórkę to 10 minut przed końcem pieczenia po prostu rozcinamy rękaw i pieczemy. Pyszne, polecam.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy