Cycek Teściowej

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zadziwia smakiem i świetnym wyglądem.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciemny biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru kryształu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4szklanki maki pszennej
    2-3 łyżki kakao

    Cisto makowo-kokosowe:
    5 białek
    1/2 szklanki cukru kryształu
    10 dkg kokosu
    1 szkl.suchego maku
    1 łyzeczka proszku do pieczenia.

    Masa:
    5 żółtek
    1/2 kwaśnej śmietany
    cukier wanilinowy
    kostka margaryny
    6 łyżek cukru pudru
    1 l.mleka


    1 Duża paczka okragłych biszkoptów
    2 jasne galaretki
    rodzynki

Cycek teściowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno,dodać cukier i żółtka.Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem,na końcu kakao i lekko wymieszać.Piec w temp.160-180 st.przez 30-40 minut.Ostudzić.
    Po upieczeniu przekroić.

    Ciasto makowo-kokosowe:
    Białka ubić na sztywną pianę.Dodać resztę składników i lekko wymieszać.Wylać na blachę wyłożona papierem do pieczenia.Piec w temp.160-180 st.przez 30-40 minut.

    Masa:
    Mleko i cukier wanilinowy zagotować i odstawić.Wymieszać żółtka ze śmietaną,wlać do mleka i zagotować.(powstanie z tego taki jakby ser).
    Odstawić na ok.30 minut.Odcedzić przez gęste sito.Utrzeć margarynę z cukrem,dodać uzyskany ser i wymieszać.
    UWAGA:Można dodać,krojona w kostkę galaretkę,owoce,czekoladę,bakalie.


    Przełożenie placka:
    Ciemny biszkopt-masa-ciasto makowo-kokosowe-masa-ciemny biszkopt-masa-okrągłe biszkopty-na każdy biszkopt nałożyć rodzynkę-galaretka.

Komentarze

Podobne przepisy