Piersi z kurczaka są nudne? Wcale nie! Można je przygotować na 100 sposobów i za każdym razem smakują inaczej. Polecam wersję paprykową z aromatycznym tymiankiem. Prosto, szybko i pysznie!
25 min
Składniki:
dwie duże piersi z kurczaka
2 czerwone papryki
duża cebula
Sól, czarny pieprz, słodka papryka
olej do smażenia
świeży tymianek
250ml bulionu warzywnego lub drobiowego
opcjonalnie łyżeczka mąki pszennej
Paprykowe piersi z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i każdą dzielimy na cztery części. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i słodką papryką.
Na patelni rozgrzewamy olej. Układamy piersi i smażymy na złoto. Przekładamy na druga stronę i dodajemy pokrojona w paski paprykę i piórka cebuli.
Po 2-3 minutach dodajemy szklankę bulionu i zmniejszamy ogień. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10-15 minut.
Opcjonalnie pod koniec duszenia możemy zagęścić powstały sos łyżeczka mąki rozrobioną w bulionie.
Komentarze