Paprykowe piersi z kurczaka

0 (0 ocen)

  • 25 min

Piersi z kurczaka są nudne? Wcale nie! Można je przygotować na 100 sposobów i za każdym razem smakują inaczej. Polecam wersję paprykową z aromatycznym tymiankiem. Prosto, szybko i pysznie!

  • 25 min

Składniki:

  • dwie duże piersi z kurczaka
    2 czerwone papryki
    duża cebula
    Sól, czarny pieprz, słodka papryka
    olej do smażenia
    świeży tymianek
    250ml bulionu warzywnego lub drobiowego
    opcjonalnie łyżeczka mąki pszennej

Paprykowe piersi z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i każdą dzielimy na cztery części. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i słodką papryką.
    Na patelni rozgrzewamy olej. Układamy piersi i smażymy na złoto. Przekładamy na druga stronę i dodajemy pokrojona w paski paprykę i piórka cebuli.
    Po 2-3 minutach dodajemy szklankę bulionu i zmniejszamy ogień. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10-15 minut.
    Opcjonalnie pod koniec duszenia możemy zagęścić powstały sos łyżeczka mąki rozrobioną w bulionie.

Komentarze

Podobne przepisy