Cykorie w sosie serowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Cykorie w takim sosie smakują wybornie. Sos robiony na bazie sosu beszamelowego nabiera zupełnie innego smaku dzięki serowi. Najlepszy jest ser grueyer i parmezan, ale można użyć innego. Ja dodałem parmigiano reggiano.

  • 40 min

Składniki:

  • 8 szt białej cykorii
    8 szt plastrów szynki gotowanej
    1 łyżka masła
    pół szklanki wody
    Sos : 1 łyżka masła
    1 łyżka mąki
    1 szklanka mleka
    2 żółtka
    100 g startego żółtego sera
    sól
    pieprz biały
    sok z cytryny

Cykorie w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cykorie w sosie serowym 1. Cykorie oczyściłem, usunąłem gorzkie głąbiki. Opłukałem, włożyłem do garnka ze stopionym masłem, posoliłem, skropiłem sokiem z cytryny. Wlałem wodę, dusiłem 5 minut pod przykryciem. Na patelni stopiłem masło, wsypałem mąkę, zasmażyłem, następnie rozprowadziłem letnim mlekiem i wywarem powstałym z duszenia cykorii.
    Jak sos zgęstniał, doprawiłem solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodałem żółtka i wymieszałem. Cykorię owinąłem plastrami szynki, spiąłem wykałaczkami. Tak przygotowane cykorie ułożyłem w żaroodpornej formie, zalałem sosem, posypałem serem.
    Zapiekałem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez ok. 25 minut, aż szynka się zrumieniła.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy