1.Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto tak, aby odstawało od ręki i wstawić na godzinę do lodówki.
2.Krem: przygotować jak budyń tj. w garnuszku podgrzewaźć 1,5szkl mleka z cukrami, pozostale mleko wymieszać z mąką ziemniaczaną. Zimne mleko z mąką wlać do gotującego się mleka tak aby powstał budyń.
3.Masa: połączyć składniki i wymieszać na gładką masę.
4.Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na dużą blachę. Polać ciepłym budyniem. Drugą część rozłwałkować i posmarować masą cynamonową. Zwinąć w roladę, kroić plastry grubości 1,5 cm i układać na budyniu rzędami. Piec ok 40 min w temp 180 stopni.
Porady
Można gotowe ciasto polać lukrem: 2 szkl cukru pudru wymieszać z 8 łyżkami gorącej wody.
Komentarze