Cynamonki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Może na zdjęciach wyglądają jak przypalone. Jednak nic bardziej mylnego. Ciemny kolor to zasługa użycia mąki pełnoziarnistej, cynamonu i cukru trzcinowego.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ok. 20-25 sztuk

    150g mąki pszennej zwykłej

    150g mąki krupczatki

    500g mąki pszennej pełnoziarnistej

    50g świeżych drożdży

    szklanka mleka

    pół szklanki wody

    150g cukru

    2 jajka

    pół łyżeczki soli

    70g oliwy z oliwek

    cynamon

    cukier trzcinowy

Cynamonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki przesypujemy do miski. Robimy w nich zagłębienie. Wsypujemy tam cukier i pokruszone drożdże oraz zalewamy podgrzanym mlekiem z wodą.

    Odstawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować.

    Dodajmy 1 jajko i sól. Zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy oliwę i dokładnie wszystko zagniatamy.

    Odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.

    Stolnicę wysypujemy mąką. Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt, aby wyglądało jak na roladę. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy obficie cynamonem. Skręcamy ciasto jak roladę. Kroimy po kawałku, formując jakby ślimaczki. Układamy na blasze. Smarujemy resztą jajka, posypujemy cukrem trzcinowym.

    Pieczemy w nagrzanym do 200st.C piekarniku ok. 30 minut.

Porady

Bułki można wzbogacić dodając rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy