cynamonowa drożdżówka

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

zapach cynamonu długo utrzymuje się w mieszkaniu, za to ciasto znika szybko z talerza

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • masło klarowane 1/2 szklanki
    drożdże 1/2 kostki
    mleko 1 szklanka
    cukier 1/2 szklanki
    mąka 500 gr
    jajka 3 sztuki
    cynamon 2 łyżeczki
    masło 50 gr

Cynamonowa drożdżówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. przesiać mąkę , mleko wlać do garnka dodać masło i podgrzewać do momentu rozpuszczenia się masła następnie wystudzić dodać pokruszone drożdże , jaka i cukier wszystko wlać do mąki
    zacząć wyrabiać ciasto trak długo aż zacznie odchodzić od ręki ,podsypać mąką przykryć ściereczka i zostawić na godzinę , ciasto rozwałkować na prostokąt o szerokości około 20 cm.
    posypać cynamonem i poukładać kawałki masła
    od dłuższej strony zacząć zawijać raz prawą stronę ,raz lewą ,
    pociąć na kawałki szerokości 2 cm.układać do formy wyłożonej papierem do pieczenia
    odstawić na pół godz. piecz na złoty kolor
    po upieczeniu posyp c. pudrem lub polukrować

Komentarze

Podobne przepisy