Cynamonowa szarlotka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Tradycyjna, smaczna, prosta i pachnąca jabłkami i i cynamonem.....

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki krupczatki
    1,5 szklanki mąki pszennej
    2 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 i 1\2 kostki margaryny
    3\4 szklanki cukru brazującego(lub zwykłego)
    opakowanie cukru waniliowego
    oraz :

    2, 5 kg jabłek
    cukier cynamonowy do smaku.
    cukier puder do porószenia wierzchu


Cynamonowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Jabłka obieram ,usuwam gniazda z nasionami i ścieram na tarce o dużych oczkach.Przekładam do garnka i dusze przez kwadrans , dodając cukier cynamonowy do smaku.
    2. Składniki ciasta zagniatam , dziele na 2 części. Rozwałkowuję . Połowę rozwałkowanego ciasta wykładam na blache wyłożona papierem do pieczenia , nakłuwam i pieke w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15 minut .
    3. Na gorące ciasto wykładam jabłka, przykrywam drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Wierzch również nakłuwam widelcem. Ciasto piekę około 35-40 minut w 180 stopniach Przed podaniem oprószam cukrem pudrem. , smacznego

Porady

blacha 25 na 30 zamiast curu cynamonowego mozna uzyc zwykłego cukru oraz cynamonu

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy